Rengöra vita sneakers – 5 smarta sätt

Vita sneakers är en klassisk sko som aldrig går ur trend. De passar till varje outfit och ger ett fräscht intryck – det vill säga så länge de är rena. Med dessa 5 smarta tips kan du rengöra dina vita sneakers och återställa dem till sin forna glans!

Har du ett par gamla vita sneakers som du önskar var lite renare, lite vitare och helt enkelt en hel del fräschare? Då är du inte ensam. Tyvärr är det svårt att hålla skorna rena i mer än en säsong, om man inte är noggrann med att rengöra sina vita sneakers regelbundet. Men oroa dig inte, det finns en uppsjö av effektiva husmorstips där ute som inte kräver några dyra specialkrämer eller redskap för att få en professionell uppfräschning. Fortsätt läsa för att ta reda på de populäraste knepen just nu!

Rengöra vita sneakers – 5 sätt

Innan du börjar rengöringsprocessen kan det vara smart att ta reda på vilken typ av material skon består av. Generellt är det enklare att rengöra en vit sko i läder eller fuskskinn, framför mocka eller tyg. Det beror delvis på att mocka är ett känsligt material som inte gillar vatten. En sko i läder är mindre känslig och kan sköljas av regelbundet, i fall du råkat trampa i lera.

1. Rengöra sneakers med bikarbonat

Det här husmorstipset fungerar bra för vita sneakers i textil.

Du behöver:

 • Bikarbonat
 • 1 tsk vatten
 • Diskmedel/flytande tvättmedel
 • Borste/tandborste

Gör så här:

 1. Blanda ingredienserna till en bikarbonat-pasta, den ska vara ganska torr.
 2. Ta bort skosnören, så att du kommer åt hela skon.
 3. Gnugga in pastan på envisa fläckar och låt stå i några timmar. Bikarbonaten suger åt sig smuts och fukt, och gör stor skillnad.
 4. Voilà! Nu är har du en vit sko igen!

2. Rengöra sneakers med tandkräm

Med tandkräm kan du rengöra vita sneakers i läder eller fuskskinn, men det går även bra att rengöra sulorna på t.ex en mockasko.

Du behöver:

 • Ren tandborste
 • Tandkräm

Gör så här:

 1. Om skon är riktigt smutsigt kan du torka av mestadels av smutsen med en fuktig trasa.
 2. Applicera tandkräm på en blöt tandborste.
 3. Gnugga in tandkrämen på fläckar, sulan och repor.
 4. Använd en torr handduk och torka av tandkrämen.
 5. Låt torka i några timmar innan du använder skon igen.

3. Rengöra sneakers i tvättmaskin

Det är absolut möjligt att tvätta sneakers i tvättmaskin, men det är svårt att förutse resultatet. Exempelvis kan skon tappa formen eller så kan sulans lim lossna. Generellt bör du alltid plocka ut innersulan, så att den inte krymper. Därför är det klokt att kolla upp om dina vita sneakers verkligen kan tvättas i maskin. Däremot är det inga problem att slänga in ett par smutsiga skosnören i nästa laddning av maskinen!

4. Rengöra sneakers med suddgummi

För riktigt tuffa fläckar eller repor kan faktiskt suddgummi eller nagellack vara den enda lösningen för att rengöra vita sneakers. Egentligen gör du inte rent något, utan snarare fyller igen och täcker över envist smuts. Som sista utväg kan du absolut prova att sudda försiktigt, eller dutta med ett vitt nagellack.

5. Så tar du hand om dina sneakers

Visste du att fuktiga skor lättare drar till sig smuts? Så om du använder samma par sneakers varje dag kommer livslängden minska drastiskt. Så om du gärna använder vita skor varje dag, kan du köpa två par och varva dem. Ytterligare är det ofta smidigare att rengöra vita sneakers direkt när smutsen uppkommer, i stället för att låta den gro. Så se till att regelbundet underhålla dina favoritskor så att de kan användas år, efter år. Till sist kan det vara värt att tänka på att läderskor är enklast att rengöra, så om du vill tänka på hållbarheten kan det vara klokare att investera i ett par i bättre kvalitet.

Rengöra sula på sneakers

Det enklaste sättet att rengöra sulan på sneakers är att använda diskmedel, bikarbonat och en tandborste eller kökssvamp. Blanda ihop vatten, diskmedel (bäst är att använda ett färglöst diskmedel, så att inte sulans färg förändras) och bikarbonat till en pasta. Sedan skrubbar du in diskmedlet och bikarbonaten med cirkulära rörelser med en kökssvamp eller gammal tandborste. Vänta några minuter så att din bikarbonat-pasta hinner verka, sedan torkar du av sulan med en trasa. Klart!
Du behöver:
 • Bikarbonat
 • 1 tsk vatten
 • Diskmedel/flytande tvättmedel
 • Borste/tandborste
Gör så här:
 1. Blanda vatten, diskmedel och bikarbonat till en pasta.
 2. Skrubba skosulorna med tandborsten och bikarbonatpastan.
 3. Låt verka i några minuter.
 4. Torka av skosulan med en fuktig trasa.

Hur rengör man skosnören?

Om du vill ge dina skosnören ett ärligt försök finns det främst två sätt att fräscha upp dem på: antingen i tvättmaskin eller genom att lägga dem i varmt vatten med lite diskmedel. Om du vill ha ett toppklassigt resultat är det såklart smidigt att helt enkelt köpa nya snören för en billig peng.

Bonustips!

Ibland är det insidan som räknas, så om du brottas med skor som luktar illa kan du göra prova husmorstips som gör susen. Lägg te-påsar i skorna när du inte använder dem, och njut av fräscha skor!

Inlägget:

Rengöra vita sneakers – 5 smarta sätt

Dök först upp på: Hello Clean